Groene schoolpleinen en eetbare bakken!

 • Voor de Stichting Springzaad ben ik trainer “Educatief gebruik Groene schoolpleinen”
  (dit is onderdeel van de groene schoolpleinenbeweging in Overijssel als onderdeel van de uitvoeringsagenda Natuur voor elkaar / programma “Alle schoolpleinen groen in 2025”)

 • Daarnaast geef ik met ‘eetbare bakken’ en ander materiaal  aanknopingspunten voor inspirerende lessen over de kracht van de natuur, over de bodem, bodembeestjes en composteren, over zaaien, bloeien, groeien en vergaan, over gezondheid en voeding, over wildplukken, proeven en samen koken:
  • Een lespakket met eenvoudige, aantrekkelijke recepten;
  • Deskundige begeleiding bij de aanleg en het beheer. Er wordt aangelegd samen met leerlingen, leerkracht en vrijwilligers.  De leerlingen leren om de bak te beheren;
  • Inclusief een klassikale pluk- en kookles;
  • Inclusief plantgoed;
  • Onderhoudsarm en weinig vandalisme gevoelig;
  • Indien gewenst met subsidie-suggestie.

Voor wat betreft de eetbare bakken is er keuze uit:

 • EHBO-kruidenBak 5 vierkante meter

Met geneeskrachtige helpers uit het plantenrijk die je kunt inzetten als Eerste Hulp Bij  Ongemakken. Denk bijvoorbeeld aan een Weg met de Jeukzalf, een rustige Buik-thee of Lekker Slapen-thee.

Inclusief deskundige begeleiding bij aanleg, oogstverwerking en beheer;
Minimaal 20 verschillende soorten kruiden;
Een bodemverbeteraar;
En een lespakket met 10 eenvoudige recepten.

 • Meerjarige groentenBak 5 vierkante meter

Wel eens van meerjarige groenten gehoord? De meeste groenten die we kennen zijn namelijk zogenaamde één-jarigen’. Ze worden ieder jaar opnieuw ingezaaid en een aantal weken tot aantal maanden later geoogst. Alles moet in dat ene moestuinjaar gebeuren. Van meerjarige groenten kun je meerdere jaren oogsten. Hoe mooi is dat? En met als aanvulling een aantal zelfzaaiers.

Inclusief deskundige begeleiding bij aanleg, oogstverwerking en beheer;
Minimaal 6 soorten meerjarige groenten en 12 soorten zelfzaaiers;
Een bodemverbeteraar;
en een lespakket met 10 eenvoudige recepten.

 • Wilde kruiden/Niets doenBak 5 vierkante meter

Wat gebeurt er als je niets doet? De lucht en de bodem zit vol zaden die gaan groeien als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn.
Een Bak die de kracht van de natuur laat zien. Over bodem en vogels, de pioniers en de functies van planten. En wedden dat minstens de helft van de planten die er groeien eetbaar zijn!

Inclusief deskundige begeleiding bij aanleg en oogstverwerkingen;
Een klassikale wildplukles. De geplukte kruiden worden in de klas bereid en er wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd;

Een lespakket met 10 eenvoudige wildplukrecepten.

 • FruitboomGildeBak  5 vierkante meter

Een boomgilde is een groepje planten waarbij iedere plant een eigen functie en bijdrage heeft. En daarmee zorgt dat de boom zowel voeding als ook weerstand krijgt. Het doel van een gilde is om een klein ecosysteem te vormen dat leidt tot grotere productiviteit van de boom, meer stabiliteit en weerstand waardoor er geen extra voeding en zorg van buiten nodig is. Samen zijn ze sterker dan alleen.

Inclusief deskundige begeleiding bij aanleg, oogstverwerking en beheer;
Een fruitboom naar keuze met minimaal 18 verschillende soorten gildeplanten;
Een bodemverbeteraar;
Een lespakket met 10 eenvoudige recepten.

 • SaladeBarBak 5 vierkante meter

In één keer zaaien en na 4 weken een heel jaar lang oogsten. Hoe gaaf is dat! Omdat het groentes zijn met verschillende wortelstelsels kunnen ze dicht op elkaar groeien. Verwonder je over de veelheid aan soorten! Je kunt er zo langs om een verse salade te plukken voor in de klas.

Inclusief deskundige begeleiding bij aanleg, oogstverwerking en beheer;
Zaaigoed met minimaal 25 1-jarige soorten waaronder bladmosterd, sla, uien, wortels, bieten, postelein en eetbare bloemen;
Een bodemverbeteraar;
en een lespakket met 10 eenvoudige recepten.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op